Ademhalingstherapie bij benauwdheid / hyperventilatie

Ademhalingstherapie is voor iedereen geschikt die last heeft van benauwdheid, hyperventilatie, stress, spanning of een specifieke longaandoening. Als het adempatroon niet past bij wat je aan het doen bent kun je last krijgen van benauwdheid. Dit wordt hyperventilatie genoemd als je meer of sneller ademt dan nodig. Lees hier meer over benauwdheid en hyperventilatie. Normaal gesproken ben je niet zo bewust van je ademhaling, maar dat veranderd zodra je hier last van krijgt. Dat kan beangstigend zijn De ademhaling wordt toch nog steeds automatisch geregeld en daar kun jij weer grip op krijgen!

Werkwijze ademtherapie bij hyperventilatie

We beginnen met een intake, bestaande uit een gesprek en een kort onderzoek. Daarna maken we samen een doel en bespreken het behandelplan. Ook geef ik je de eerste adviezen en/of oefening mee. Aan het einde kan ik je vragen om nog wat aanvullende vragenlijsten in te vullen. Het behandelplan kan bestaan uit de volgende onderdelen:

  • Bewust worden van eigen ademhalingspatronen
  • Aanpakken van onderliggende triggers
  • Ademhalingsoefeningen; bewust passend adempatroon bij activiteit
  • Ontspanningsoefeningen
  • Herstel na inspanning
  • Toepassen tijdens dagelijks leven; praten, eten, sport en overige activiteiten
  • Optimaliseren houding en het effect hiervan op de ademhaling

Afhankelijk van het behandelplan plannen we de volgende afspraken. Deze zijn individueel, ongeveer 30 minuten en meestal 1x per week. Lees hier de ervaring van andere mensen. Lees hier meer over Oefentherapeuten.

 

Ademtherapie bij COPD

Ademhalingstherapie bij COPD, Astma, na longontsteking, klaplong, longembolie of overige aandoeningen werkt net even anders dan bij hyperventilatie. Een ongunstig adempatroon heeft dan een andere oorzaak, waardoor we bij COPD al niet spreken van hyperventilatie. Lees hier meer over COPD. Lees hier meer over Ademtherapie bij COPD.

Ademhalingstherapie bij Hyperventilatie gegeven door Oefentherapeuten Cesar
Afspraak maken
Hyperventilatie en oefentherapie