Ademtherapie bij COPD

Jouw longen bepalen echter niet hoe fit je kunt zijn. De dingen waar je wel invloed op hebt; benauwdheid, angst, fitheid (getrainde spieren), mate van actief zijn, ziektebeleving en medicijn gebruik. Hiermee kun je zelf een verschil maken. Met ademtherapie bestaande uit; training, ademhalingstechnieken en adviezen rondom herstellen na inspanning zie je jezelf in een korte tijd weer actiever worden.

Werkwijze ademtherapie

Ademtherapie starten we met een intake, die zal bestaan uit een anamnese en een onderzoek. Neem graag alle recente uitslagen van onderzoeken mee naar de eerste afspraak. De anamnese is een vraaggesprek, waarin we jouw hele situatie in kaart brengen. We formuleren de hulpvraag en kijken naar haalbare doelen. Tijdens het onderzoek maken we een 0-meting. We doen wat testen in de praktijk en ik kan je vragen om thuis nog een vragenlijst in te vullen. Daarna bespreken we het behandelplan, dit kan bestaan uit:

  • Informeren over het ziektebeeld, hulpmiddelen en prognose
  • Bewust worden van eigen adempatronen en bevorderende technieken die al worden toegepast
  • Aanleren verschillende ademtechnieken (o.a. pursed lip breathing, huffen, ademoefeningen om te ontspannen, e.d.)
  • Juiste adempatroon aanleren in rust en tijdens inspanning
  • Oefenen met herstellen na inspanning
  • Opbouw activiteiten niveau
  • Inzicht in angst en leren omgaan met angst
  • Trainingsschema voor thuis

Ademhalingstherapie is altijd individueel. Meestal starten we met 1x per week en soms 2x per week. Indien nodig kom ik bij je aan huis, dit moet dan wel op de verwijzing staan. Het aantal behandelingen wordt besproken in het behandelplan.

Astma, inspanningsastma en overige longaandoeningen

De werkwijze en punten uit het behandelplan zien er grotendeels hetzelfde uit en kunnen ook wat overeenkomsten hebben met het plan voor hyperventilatie. De invulling van het plan met adviezen, oefeningen en ademhalingstechnieken kan wel verschillend zijn. Bijvoorbeeld bij inspanningsastma bekijken we alsnog wel naar de ademhaling in rust, maar gaan we veel sneller naar de ademhaling tijdens inspanning.

Ademtherapie gegeven door Oefentherapeuten Cesar

Uit onderzoek blijkt;

Mensen met dezelfde diagnose (bijvoorbeeld COPD GOLD III) kunnen in verschillende maten actief zijn op de dag. Zo is dus jouw longcapaciteit niet bepalend voor jouw activiteiten niveau. Wat wel bepaald hoe actief je kunt zijn; is de maten waarin je spieren getraind zijn, je om kunt gaan met een benauwd gevoel en je niet laat belemmeren door angst of andere obstakels.
Afspraak maken