Benauwd ten gevolgen van;

Benauwd, ofwel kortademigheid en ademnood, komt door een ongunstig adempatroon. Dit kost het lichaam veel energie, waardoor je ook last kunt hebben van druk op de borst en vermoeidheid. Oorzaken voor benauwdheid zijn; hyperventilatie of longziekte zoals; Astma, COPD, longontsteking, longembolie enz. Via de huisarts en/of specialist kun je een eerder genoemde diagnose krijgen en het advies om ademhalingstherapie te volgen. Ook zonder diagnose kan ik je met ademhalingstherapie verder helpen. Ik zal je informeren als een bezoek aan de huisarts alsnog verstandig is.

Hyperventilatie

Heb je last van 1 of meerdere signalen? Druk op de borst, hoge ademhaling, zuchten, vaak geeuwen,  hartkloppingen, hoofdpijn, gevoel van flauw vallen, vaak boeren, angst, oorsuizen, tintelingen in je gezicht, vermoeidheid en/of benauwdheid? Dit kunnen allemaal tekenen zijn van een ongunstig ademhalingspatroon/ hyperventilatie. Je ademt te veel of te snel in verhouding met de inspanning die je levert. De ademhaling is ook een beweging, waar we spieren voor gebruiken. Als we deze te veel gebruiken, kost dit ons lichaam te veel energie in verhouding met de verse lucht die het oplevert. Problemen met je ademhaling kan allerlei klachten veroorzaken waar geen andere duidelijke “medische” oorzaak voor is. Stress of angst kunnen een trigger zijn.

Komt dit vaker of langdurig voor dan kun je spreken van chronische hyperventilatie. Bovenstaande symptomen zijn dan sinds langere tijd aanwezig en episodes houden langer aan.

COPD, Astma & Overige longaandoeningen

Bij COPD en Astma spreken we niet over hyperventilatie, maar over hyperinflatie. Door obstructie kan je een lager percentage uitademen in 1 minuut(FEV1). Bij inspanning volgt de inademing, voordat je helemaal bent uitgeademd. Waardoor je in een steeds hoger longvolume terecht komt. Iedere ademhaling kost dan meer kracht en energie, maar dit levert niet meer dezelfde hoeveelheid verse lucht op. Dat zorgt voor een benauwd gevoel.

Lees hier meer over COPD & Overige longaandoeningen.

Ademhalingsoefening tegen een benauwd gevoel
Lees hier hoe ademhalingstherapie kan helpen