Neurologische klachten

Met een Hernia of radiculair syndroom kun je terecht bij de Oefentherapeut, hierover zal ik hier meer uitleg geven. Andere neurologische klachten waarvoor je terecht kunt zijn; Ischias, spondylolisthesis, cervicobrachialgie en whiplash.

Hernia / radiculair syndroom

Een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Tussen ieder wervellichaam van je wervelkolom zit zo’n tussenwervelschijf. Wanneer die wat gaat schuiven richting het wervelkolom kanaal (de achterkant) kan deze op een zenuw of het ruggenmerg gaan drukken. Hierdoor ontstaat een schietende pijn in het hele gebied van die zenuw. Soms kan dit ook leiden tot een dof gevoel, tintelingen, gevoelsverlies of krachtverlies. Hernia’s komen het meeste voor in de lage rug met uitstraling naar 1 en soms 2 benen. Ook in de nek kun je een hernia hebben met uitstraling naar je arm en vingers. Lees hier meer over een hernia. Alleen bij ernstige klachten kan de neuroloog besluiten om medisch in te grijpen, anders krijg je het advies om oefentherapie Cesar te volgen.

Hernia’s kunnen op natuurlijke wijze herstellen. Dit kan wel enkele maanden tot 1,5 jaar duren, afhankelijk van de ernst. Op een verantwoorde manier in beweging blijven, oefeningen doen en letten op een goede houding draagt bij aan een volledig herstel.

Radiculair syndroom

De beknelling van een zenuw door een hernia kan ook radiculair syndroom genoemd worden. Echter kan radiculair syndroom ook een andere oorzaak hebben, zoals;

  • Kanaalstenose; Extra bot groei in het wervelkolom kanaal, waardoor de zenuw minder ruimte krijgt en tijdens bewegingen bekneld kan raken. Vooral tijdens wandelen.
  • Ischias; de zenuw aan de achterkant van het been (nervus ischiadicus) wordt elders bekneld. Vaak door een verkorte of gespannen bilspier. Dit wordt ook wel het periformis syndroom genoemd.
  • Spondylolisthesis; is een verschuiving van het wervellichaam, die de zenuw bekneld.
Neurologische klachten; radiculair syndroom, hernia, uitstraling naar been
Lees meer over oefentherapie